Jadłospis
Poniedziałek 19.05.2025 rok
Ś. Płatki kukurydziane na mleku 1,7, pieczywo pszenne/żytnie1, masło7, dżem b/c
O. Zupa kalafiorowa z ziemniakami9,1 , kiwi1/4 szt, ryż, pulpet z indyka w sosie pomidorowym3,1, surówka z selera9,7, kompot/sok tłoczony
P. Herbata z cytryna, bułka kajzerka1,7, masło7, ser żółty 7, rzodkiewka
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)
Wtorek 20.05.2025 rok
Ś. Płatki owsiane na mleku 1,7 , pieczywo pszenne/żytnie7,1 , masło7, pasta z ciecierzycy, ogórek kiszony
O. Krupnik z kaszy jęczmiennej1,9 250 ml, truskawka, puree ziemniaczane7, nugettsy z kurczaka7, marchewka mini, kompot/sok tłoczony 200 ml
P. Budyń (wyrób własny1,3,7) 80g, borówka, wafelki ryżowe
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)
Środa 21.05.2025 rok
Ś. Kawa na mleku1,7 pieczywo pszenne/żytnie1,3,7 , masło7 , szynka6,10, sałata, papryka
O. Zupa krem z batatów z groszkiem ptysiowym1,7, jabłko1/4 szt, naleśnik z serem1,3,7 i musem truskawkowym, kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, pizzerinki(wyrób własny)1,7,3, sos czosnkowy na jogurcie7
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9,)
Czwartek 22.05.2025 rok
Ś. Kawa na mleku1,7 pieczywo mieszane1,3,7 , masło7 pasta jajeczna3, rzodkiewka
O. Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami7,1, arbuz, makaron kokardka1,7, schab w sosie własnym, sałata polana jogurtem7, kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, bułka długa1,7, masło7, twarożek7 z plasterkiem pomarańczy
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9, )
Piątek 23.05.2025 rok
Ś. Kasza manna na mleku 1,7 , pieczywo żytnie/pszenne,1 , masło7, pomidor, szczypior
O. Zupa neapolitańska z makaronem1,7 , melon 20g , ziemniaki , kotlet z ryby3,4,1 surówka z kiszonej kapusty 50-60g kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, ciasto jogurtowe (wyrób własny)1,3,7,
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler 9,)ryby 4
Intendent Szef kuchni Dyrektor
Zgodnie z informacjami od producentów produkty mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy .Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka.
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Szczegółowa informacja o alergenach i składziei gramaturze potraw u intendenta.
Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian z przyczyn obiektywnych w jadłospisie
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
jakie zawierają posiłki.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra.
Zgodnie z informacjami od producentów produkty i wędliny mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie.