Jadłospis
Poniedziałek 28.04.2025 rok
Ś. Płatki owsiane na mleku 1,7, pieczywo pszenne/żytnie1 , masło7 , pasta z ciecierzycy
O. Zupa jarzynowa1,7,9,melon , kasza pęczak1, gulasz wieprzowy1, surówka z selera7,9, kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, bułka długa 1,7, masło 7 , ser żółty 7 , mix sałat, papryka
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)
Wtorek 29.04.2025 rok
Ś. Mleko7, rogal drożdżowy1,7 , masło7, powidła śliwkowe , kalarepa
O. Zupa krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym 1,7,9, kiwi,ziemniaki , kotlet mielony 1,3, fasolka zielona , kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, bułka kajzerka1,7 , masło 7 , sałatka jarzynowa 3,9
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9, )
Środa 30.04.2025 rok
Ś Kawa na mleku1,7, pieczywo pszenne/żytnie1,3, masło7 , jajecznica3, ogórek
O. Zupa ziemniaczanka1,7,9, gruszka, makaron1,7 ze szpinakiem, kurczakiem w sosie śmietanowym1,7 pomidorek koktajlowy, kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, księżyce czekoladowe, (wyrób własny)1,7,3, truskawka
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)
Piątek 02.05.2025 rok
Ś. Płatki kukurydziane na mleku 1,7, pieczywo mieszane1,7, masło7, pasta z tuńczyka4,3, szynka 6,10
O. Zupa zarzucajka 1 , mandarynka, ryż z musem śmietanowo-jogurtowym7, borówki, kompot/sok tłoczony.
P. Jogurt 7, ciasteczka zbożowe1,3
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler 9,)ryba 4
Intendent Szef kuchni Dyrektor
Zgodnie z informacjami od producentów produkty mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy .Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka.
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Szczegółowa informacja o alergenach i składziei gramaturze potraw u intendenta.
Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian z przyczyn obiektywnych w jadłospisie
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
jakie zawierają posiłki.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra.
Zgodnie z informacjami od producentów produkty i wędliny mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie.