Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Dzisiaj jest: 3 Czerwiec 2025    |    Imieniny obchodzą: Leszek, Anatola, Tamara

 Kucharz.jpg

 

 Jadłospis

Poniedziałek 02.062025 rok Dzień Dziecka

Ś. Kakao na mleku 1,7, pieczywo pszenne/żytnie1, masło7, serek puszysty7, ogórek

O. Zupa zacierkowa 1,9,melon, frytki z pieca, nuggetsy w jogurcie1,7, surówka z marchewki, kompot/sok tłoczony.

P. Jogurt 7, koperty drożdżowe1,7,3

ALERGENY:   (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)

Wtorek 03.06.2025 rok

Ś. Płatki owsiane na mleku 1,7, pieczywo pszenne/żytnie,1,7, masło7, jajecznica3, papryka

O. Zupa pomidorowa z makaronem1,7,, truskawka1,7, ziemniaki, młoda kapustka7 z kiełbaską, banan

P. Mleko7, bułka kajzerka1,7, masło7, dżem b/c

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9, )

Środa 04.06.2025 rok

Ś. Kawa na mleku 1,7, pieczywo pszenne/żytnie7,1, masło7, twarożek z rzodkiewką7

O. Zalewajka 1,9,pomarańcza , kasza pęczak, kotlet mielony3,1, surówka z kapusty pekińskiej, kompot/sok tłoczony.

P. Kisiel truskawkowy ( wyrób własny), pałki kukurydziane

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)

Czwartek 05.06.2025 rok

Ś. Szwedzki stół: herbata, pieczywo pszenne/żytnie1,7, masło7, wędlina, sałata, ogórek, papryka, rzodkiewka, pomidorek koktajlowy, ser biały7, powidła śliwkowe

O. Zupa grochowa 1,9, ananas, kopytka z okraską1,3, warzywa na parze, kompot/sok tłoczony.                                                                      

P. Herbata z cytryną, bułka długa1,7, masło7, pasta twarogowa z makrelą w pomidorach, 7,4

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9,)   ryba 4                        

Piątek 06.06.2025 rok

Ś Mleko7, rogal drożdżowy1, masło7, banan

O. Zupa krem brokułowa z ziemniakami,9, gruszka, ryż, potrawka z indyka7, ogórek kiszony, kompot/sok tłoczony.

P. Herbata z cytryną, pieczywo pszenne/żytnie1,3,7, masło7, ser żółty7, rzodkiewka, rukola

ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler 9,)

Intendent                         Szef kuchni                                     Dyrektor

Zgodnie z informacjami od producentów produkty mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy .Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka.

 W wędlinach śladowo mogą występować:  soja, gluten, seler. Szczegółowa informacja o alergenach i składzie i gramaturze potraw u intendenta.

Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian z przyczyn obiektywnych w jadłospisie

 

INFORMACJE O ALERGENACH

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
jakie zawierają posiłki.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra.
Zgodnie z informacjami od producentów produkty i wędliny mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie.