Jadłospis
Poniedziałek 05.05.2025 rok
Ś. Kakao na mleku 1,7, pieczywo pszenne/żytnie1, masło7, pasta twarogowa z makrela, dżem b/c
O. Zalewajka1,7, gruszka, spaghetti z mięsem 7, jabłko kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, bułka z długa1,7,masło, czerwony talerz z mozzarellą7,
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)
Wtorek 06.05.2025 rok
Ś Kawa na mleku1,7, pieczywo pszenne/żytnie1, masło7, parówka, ketchup
O. Zupa pomidorowa z ryżem7,9,1, kiwi, kluski śląskie z okraską7,surówka z marchewki, kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, chleb słonecznikowy, masło, sałatka z szynką, ogórkiem, kukurydzą,
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9, )
Środa 07.05.2025 rok
Ś. Kasza manna na mleku 1,7, chałka7,1, masło7, banan
O. Rosół z makaronem i natką pietruszki, ananas, ziemniaki, medaliony drobiowe, mizeria, kompot/sok tłoczony.
P. Taca owocowa musem jogurtowym -bananowym, wafle ryżowe
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)
Czwartek 08.05.2025 rok
Ś. Kakao na mleku7, pieczywo pszenne/żytnie1,7, masło7, jajko na twardo3 posypane szczypiorkiem, kabanos
O. Zupa krem z cicierzycy z groszkiem ptysiowym9, borówka, łazanki z mięsem i kapustą1,7, arbuz kompot/sok tłoczony.
P. Herbata owocowa, bułka kajzerka, masło, twarożek staraciatella z plasterkiem pomarańczy
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9,)
Piątek 09.05.2025 rok
Ś. Mleko 1,7, pieczywo żytnie/pszenne,1, masło7, serek puszysty 7, kolorowa papryka
O. Zupa koperkowa1,7,9, banan, kasza bulgur, polędwiczka z pieca w sosie 1,3,4, ogórek kiszony kompot/sok tłoczony.
P. Kisiel truskawkowy (wyrób własny), kopertki drożdżowe z serem1,7,3
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler 9,)
Intendent Szef kuchni Dyrektor
Zgodnie z informacjami od producentów produkty mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy .Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka.
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Szczegółowa informacja o alergenach i składziei gramaturze potraw u intendenta.
Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian z przyczyn obiektywnych w jadłospisie
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
jakie zawierają posiłki.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra.
Zgodnie z informacjami od producentów produkty i wędliny mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie.