Jadłospis
Poniedziałek 09.06.2025 rok
Ś. Kulki zbożowe na mleku 1,7, pieczywo pszenne/żytnie1, masło7, kabanosy6,10, mix sałat, papryka
O. Zupa kapuśniak z ziemniakami1,7,9,mus owocowy, naleśnik z dżemem1,3,7, arbuz, kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryna, bułka kajzerka 1,7, masło7, sałatka z szynki z ogórkiem, kukurydzą z sosem majonezowo-jogurtowym,7
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)
Wtorek 10.06.2025 rok
Ś. Makaron literki na mleku1,7, pieczywo pszenne/żytnie1,7, masło7, talerz warzyw
O. Zupa ogórkowa zabielana 1,7, melon, makaron pióra z indykiem w sosie brokułowym 1,7, sałatka z pomidora, kompot/sok tłoczony.
P. Taca owocowa, wafelki ryżowe
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9, )
Środa 11.06.2025 rok
Ś. Kakao na mleku 1,7, bułka maślana7,1, masło7, dżem b/c,
O. Rosół z makaronem1,3,7 i natką pietruszki, truskawka, ziemniaki, hamburger z wątróbki7,3, ogórek kiszony, kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, pieczywo słonecznikowe1,3,7, masło7, serek puszysty7, papryka
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9)
Czwartek 12.06.2025 rok
Ś. Płatki owsiane na mleku1,7, pieczywo pszenne/żytnie1,3,7, masło7, twarożek 7 kalarepa
O. Krupnik z kaszy jęczmiennej9,1, borówka, łazanki z mięsem i kapustą1,7, melon, kompot/sok tłoczony.
P. Herbata z cytryną, racuchy z jabłkiem1,3,7, serek homogenizowany7
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler9,)
Piątek 13.06.2025 rok
Ś. Mleko 7, pieczywo żytnie/pszenne,1,7,3, masło7, pasta jajeczna 3, rzodkiewka
O. Zupa krem marchewkowa z groszkiem ptysiowym7,, ananas ziemniaki, kotlet z ryby1,3,4, surówka z kiszonej kapusty, kompot/sok tłoczony.
P. Kasza manna na gęsto z musem truskawkowym1,7 , chrupki kukurydziane
ALERGENY: (gluten1, jajka3, orzechy5,8, mleko7, seler 9,) ryba 4
Intendent Szef kuchni Dyrektor
Zgodnie z informacjami od producentów produkty mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy .Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka.
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Szczegółowa informacja o alergenach i składziei gramaturze potraw u intendenta.
Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian z przyczyn obiektywnych w jadłospisie
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
jakie zawierają posiłki.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra.
Zgodnie z informacjami od producentów produkty i wędliny mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Przedszkole zastrzega sobie wprowadzanie zmian w jadłospisie.